Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αναζητώντας την ιδανική σχέση


Η ιδέα του να βρεις τον ιδανικό σύντροφο και να δημιουργήσεις την ιδανική σχέση όπως εσύ την έχεις φανταστεί, για ορισμένους θεωρείται απλά ένα όνειρο. Ωστόσο, αυτό που θέλουμε όλοι είναι να κάνουμε μία σχέση γεμάτη έρωτα και πάθος παρά δουλειά και καθημερινότητα, σχέσεις που είναι βασισμένες σε γερά θεμέλια αγάπης. Ακολουθούν 10 βήματα που θα σε φέρουν σε ένα τέτοιο είδος σχέσης.
Καθώς διαβάζεις τα βήματα, να έχεις στο μυαλό σου ότι κάθε ξεχωριστός άνθρωπος που δημιούργησε μία πετυχημένη σχέση αγάπης ακολούθησε αυτά τα βήματα. Για κάποιους ανθρώπους αυτά τα βήματα είναι ασυνείδητα και δεν έχουν καταλάβει καν πότε τα πέρασαν, αλλά για τους περισσότερους χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια.


1. Άφησε πίσω σου το παρελθόν
Το πρώτο βήμα για να μπορέσεις να τραβήξεις την προσοχή ενός υποψήφιου ιδανικού συντρόφου και να δημιουργήσεις μία ιδανική σχέση είναι να ξεφορτωθείς το φορτίο του παρελθόντος. Φυσικά, πρόκειται για τις απογοητεύσεις, τις συγκρούσεις και τους χωρισμούς που είχες με τα άτομα που συνδέθηκες στενά στο παρελθόν. Πολλοί άνθρωποι επίσης, κουβαλούν το παρελθόν στην πλάτη τους ως έναν οδηγό για το μέλλον. Ξέχνα όλο το παρελθόν και προσπάθησε να κάνεις κάποια βήματα μπροστά. Κοίτα το μέλλον σου και μην παραδειγματίζεσαι από τις προηγούμενες σχέσεις σου.

2. Ανακάλυψε τα λάθη που κάνεις στις σχέσεις σου

Το δεύτερο βήμα προς την ιδανική σχέση είναι να καταγράψεις τον τρόπο που συμπεριφερόσουν στις προηγούμενες σχέσεις. Γιατί; Αν οι προηγούμενες σχέσεις σου δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα ήθελες τότε έχεις και εσύ μερίδιο ευθύνης. Αν δεν ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς δεν έκανες καλά και είχαν οι σχέσεις ένα άσχημο τέλος, τότε δύσκολα θα μπορέσεις να έχεις μία διαφορετική κατάληξη σε μία άλλη σχέση. 
Θα πρέπει να ξαναδείς κάθε πτυχή της συμπεριφορά σου σε όλα τα στάδια των σχέσεων που είχες, από τη στιγμή που γνώρισες ένα άτομο μέχρι τον χωρισμό.

3. Ανακάλυψε τις ανάγκες σου
Το τρίτο βήμα προς την ιδανική σχέση είναι να ανακαλύψεις, να κατανοήσεις και να εκπληρώσεις τις ανάγκες σου. Υπάρχει μία άμεση συνάρτηση ανάμεσα στην ποιότητα των σχέσεων σου και την ικανότητα σου να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου.
Το πιο σημαντικό είναι, ότι βάσει των αναγκών σου θα πρέπει να επιλέξεις τον σύντροφο σου και όχι εξαιτίας των περιστάσεων. Σιγουρέψου ότι ο σύντροφος που επιλέγεις μπορεί να ικανοποιήσει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες σου(πχ. φαίνεται αρκετά ώριμος ώστε να δεχτεί έναν γάμο μετά από λίγα χρόνια ή μπορεί να με ακολουθήσει εφόσον χρειαστεί στον τόπο που εργάζομαι) και όχι τις βραχυπρόθεσμες(σεξουαλικές ανάγκες κ.λπ.). Το να επιλέγεις ένα άτομο απλά και μόνο για να καλύψεις τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες σου σίγουρα δεν σε οδηγεί στην ιδανική σχέση. 
Βραχυπρόθεσμη ανάγκη είναι αυτό που χρειάζεσαι τώρα. Μακροπρόθεσμη ανάγκη είναι αυτό που θα χρειάζεσαι πάντα.

4. Βάλε ένα μέτρο
Το τέταρτο βήμα προς την ιδανική σχέση είναι να θέσεις ορισμένα όρια στον εαυτό σου και τα οποία θα πρέπει να μην ξεπεράσεις. Το να θέσεις ορισμένους περιορισμούς αυξάνει την αυτοεκτίμηση σου, ενώ παράλληλα κερδίζεις τον σεβασμό του άλλου. Για παράδειγμα, μπορεί ένας άντρας να πει ότι δεν ανέχεται η γυναίκα του να τον απατά και αντίστοιχα μία γυναίκα ότι δεν δέχεται να γυρίζει μεθυσμένος ο άντρας. Αυτά είναι κάποια όρια που θέτει ένα άτομο σε μία σχέση. Αν διαπιστώσει το άτομο, ιδίως στις αρχές μίας σχέσης, ότι ο σύντροφος του υπερβαίνει αυτά τα όρια τότε θα πρέπει να αντιδράσει.
Γιατί όμως πρέπει να θέτεις όρια σε μία σχέση; Αν δεν αντιδράσεις ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο σύντροφος σου να μην καταλάβει ποτέ ότι κάποια πράγματα σε στενοχωρούν και στο μέλλον μπορεί να φέρεται χειρότερα. Επίσης, το ίδιο το άτομο μπορεί να τα «μαζεύει» μέσα του όλα και κάποια στιγμή να ξεσπάσει. Ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι καλό . Εξάλλου, θέτοντας όρια σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να αξιολογήσεις αντικειμενικά μία σχέση ήδη από τη στιγμή που αρχίζει και όχι όταν πλέον διαπιστώνεις ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση.



5. Προσδιόρισε την ιδανική σχέση
Το πέμπτο βήμα για να δημιουργήσεις μία ιδανική σχέση είναι να προσδιορίσεις τι ακριβώς εννοείς με τον όρο αυτό. Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος και ποια ιδανική σχέση; Φυσικά αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις καταστάσεις. Αν για παράδειγμα θεωρείς ιδανική μία σχέση όπου η γυναίκα δεν εργάζεται, αλλά βρεις μία γυναίκα η οποία με λίγες ώρες δουλειάς βγάζει διπλάσιο εισόδημα από εσένα θα την απορρίψεις; Επομένως, για να προσδιορίσεις την ιδανική σχέση δεν μπορεί να είναι κριτήριο το τι θέλεις αλλά το τι έχεις ανάγκη. Έχεις ανάγκη από αγάπη, ρομαντισμό, στοργή; Έχεις ανάγκη κάποιον που να μπορεί να σε στηρίζει στις δύσκολες στιγμές; Έτσι μπορείς να προσδιορίσεις την ιδανική σχέση.

6. Επαναπροσδιόρισε τους τρόπους γνωριμιών
Ένα πολύ σημαντικό βήμα στο δρόμο για την ιδανική σχέση είναι να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο και το λόγο που γνωρίζεις άτομα. Ίσως θέλεις οι σχέσεις σου να προέρχονται μόνο από το χώρο εργασίας σου ή το πανεπιστήμιο σου, αποκλείοντας κάθε άλλου είδους συναναστροφές. Ίσως, επίσης, επιλέγεις τις σχέσεις σου μέσα από την παρέα σου, προτιμώντας τη σιγουριά των οικείων προσώπων. Θα πρέπει να σκεφτείς όμως ότι πιθανόν οι αυτές οι επιλογές σου να μην είναι τόσο καλές και θα πρέπει να στρέψεις κάπου αλλού τους ορίζοντες σου. Το παράδοξο είναι το εξής: Αν θέλεις να συναντήσεις τον ιδανικό σύντροφο, σταμάτησε την αναζήτηση. Αρκεί να κοινωνικοποιηθείς λίγο περισσότερο, να γεμίσεις με εμπειρίες και γνωριμίες και κατά τη διάρκεια αυτού του ιδιόμορφου σταδίου κοινωνικοποίησης, έχεις πολλές πιθανότητες να καταφέρεις να βρεις αυτό που ψάχνεις. Όταν η ζωή σου διατηρεί καλούς ρυθμούς, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσεις έναν καλό σύντροφο.

7. Θέσε νέα δεδομένα στις σχέσεις σου
Το έβδομο βήμα προς την ιδανική σχέση, είναι να θέσεις νέα δεδομένα σε μία σχέση και να αντικαταστήσεις όσα κατά το παρελθόν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Αυτό βέβαια είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο ακούγεται. Προϋποθέτει ότι έχουν προηγηθεί τα υπόλοιπα βήματα και συγκεντρώνεις όλη την εμπειρία την οποία απέκτησες από αυτά. 
Η ουσία αυτών των νέων δεδομένων βρίσκεται στην ικανότητα σου να μπορείς να κάνεις τα ακόλουθα έξι πράγματα:
  • Δες τους ανθρώπους με βάση αυτό που είναι και όχι αυτό που θέλεις εσύ να είναι ή φοβάσαι ότι είναι.
  • Αναγνώρισε την αξία σου να ελκύεις τους ανθρώπους, προσπάθησε να καταλάβεις ποια είναι τα στοιχεία πάνω σου που τους ελκύουν και αύξησε την αυτοπεποίθηση σου.
  • Προσδιόρισε τις ανάγκες σου ώστε να μπορείς να αξιολογήσεις τον κάθε υποψήφιο σύντροφο.
  • Θέσε κάποια όρια και μην αφήνεις τον πιθανό σύντροφο σου να τα υπερβαίνει.
  • Ξεκαθάρισε το τι ακριβώς θεωρείς ιδανική σχέση και αξιολόγησε τον κάθε υποψήφιο σύντροφο ως προς την ικανότητα του να μπορεί να δημιουργήσει αυτού του είδους τη σχέση μαζί σου.
  • Γέμισε τη ζωή σου με εμπειρίες και μην ψάχνεις τον ιδανικό σύντροφο, άσε να σε ανακαλύψει αυτός.
8. Κράτησε μία στάση ζωής
Το όγδοο βήμα προς την ιδανική σχέση είναι να θέσεις στόχους πέρα από το πώς θα προσεγγίσεις τον ιδανικό σύντροφο ή θα δημιουργήσεις μία ιδανική σχέση. Δώσε βαρύτητα στο να δημιουργήσεις έναν τρόπο ζωής, όπως εσύ τον θέλεις. Το γιατί είναι απλό. Δεν σημαίνει ότι ο ιδανικός σύντροφος θα σου προσφέρει και τον ιδανικό τρόπο ζωής, αν δεν τον έχεις ήδη ανακαλύψει. Ο βάτραχος που γίνεται πρίγκιπας μόλις τον φιλήσει η πριγκίπισσα ή το φτωχοκόριτσο που γίνεται βασίλισσα από τη μία μέρα στην άλλη είναι ιστορίες των παραμυθιών. Προσπάθησε να διαμορφώσεις τη ζωή σου, έτσι ώστε να αισθάνεσαι ότι το μοναδικό που λείπει για να γίνει ιδανική είναι μία καλή σχέση. Τότε και μόνο τότε μπορείς να έχεις μία ιδανική σχέση. Ο ιδανικός σύντροφος δεν σου αλλάζει τη ζωή απλώς την κάνει καλύτερη.


9. Διατήρησε την πίστη σου
Το ένατο βήμα προς την ιδανική σχέση αφορά την πίστη στην προσπάθεια που καταβάλεις. Είναι σημαντικό να μην απογοητεύεσαι, πιστεύοντας ότι έκανες ότι ήταν δυνατό και τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμενες. Με το να έχεις πίστη μπορείς να αποφύγεις την επαναφορά στο κακό παρελθόν και σου επιτρέπει να βλέπεις με αισιοδοξία το μέλλον.

10. Άλλαξε τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι σε μία σχέση
Το δέκατο και τελευταίο βήμα προς την ιδανική σχέση είναι να μάθεις πώς να συμπεριφέρεσαι στο πλαίσιο της σχέσης όταν πια έχεις βρει τον ιδανικό σύντροφο. Το πώς θα φερθείς ήδη από την αρχή της σχέσης, θα κρίνει και το μέλλον αυτής. Αν για παράδειγμα αφιερώνεις μεγάλο μέρος της ζωής σου στην εργασία, ήδη από την αρχή της σχέσης θα πρέπει να περιμένεις τις ανάλογες αντιδράσεις από τον σύντροφο σου. Μπορεί να μην έχει πρόβλημα και να το δέχεται, οπότε όλα πάνε καλά. Αν όμως εκδηλώνει κάποιες αντιδράσεις μήπως θα πρέπει να σκεφτείς μία λύση; Μην αναβάλεις τα προβλήματα. Προσπάθησε να τα επιλύσεις ήδη από την αρχή της σχέσης προκειμένου να διαμορφώσεις εκείνο το πλαίσιο στο οποίο θα μπορείς να κρίνεις απερίσπαστα το μέλλον της σχέσης. Η ειλικρίνεια είναι το πιο βασικό στοιχείο για να μπορέσεις να αξιολογήσεις όλες τις πτυχές της σχέσης.

1 σχόλιο:

  1. Να με καταλαβαίνει
    να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα
    να μη διαφωνούμε για τίποτα
    να υπάρχει ελαστικότητα και συμβιβασμοί
    να μπορούμε να συζητάμε τα πάντα χωρίς συγκρούσεις

    Πηγή: http://psychinfo.gr/?page_id=514


    “Τι είναι αγάπη;
    Δεν είναι συμπόνοια… μήτε καλοσύνη.
    Στη συμπόνοια είναι δύο… αυτός που πονά κι αυτός που συμπονάει.
    Στην καλοσύνη είναι δύο… αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένα.
    …Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν.
    Το εγώ και εσύ αφανίζονται.
    Αγαπώ θα πει ΧΑΝΟΜΑΙ.”
    Ν. Καζαντζάκης

    Πηγή: http://bletsas.gr/real-love/

    ΑπάντησηΔιαγραφή